کشاورزی یکی از فعالیتهای مهم و ضروری برای هر کشوری است. آبیاری نیز بخش اصلی کشاورزی تلقی میشود. آبیاریهای انجام شده به روشهای قدیمی دیگر مد نظر کارشناسان کشاورزی نیست و تاکید ویژهای بر روی آبیاری بارانی با موتور آب دارند. از این رو لازم است آن دسته از مزارعی که با این سیستم سازگارند سیستم آبرسانی خود را با این روش بروز کنند. از آنجایی که این سیستم در مقایسه با آبیاری قطرهای جدیدتر است ممکن است تعداد کمتری از استفاده کنندگان از وجود آن اطلاع داشته باشند. در ادامه این محتوا فرایند آبیاری بارانی با موتور آب را شرح میدهیم.
آبیاری بارانی چیست؟
شبکه بارانی، روشی برای آبیاری زمینهای کشاورزی است. در این روش قطرههای ریز آب مانند باران بر روی زمینهای کشاورزی پاشیده میشوند. برای فعالیت این شبکه، وجود موتور آب ضروری است. انرژی مورد نیاز موتور آب یا توسط برق یا با استفاده از سوختهای فسیلی همچون گازوئیل تامین میشود. در این حالت آب توسط موتور پمپ شده و وارد لولهها میشود. این لولهها به آبپاشها متصل هستند. آبپاشها نیز مجرایی برای خروج قطرات ریز آب دارند که این محلول را همچون قطرات باران بر روی زمین پخش میکنند.
از دلایل استفاده از این فناوری میتوان به صرفهجویی در مصرف آب اشاره کرد. در گذشته به دلیل استفاده بیرویه آب به خصوص در بخش کشاورزی، ذخایر آبی کشور کاهش یافت. از این رو، کارشناسان فعال در این حوزه برای مقابله با این مشکل، روند آبیاری قطرهای را پیشنهاد دادند که بسیار کارآمد بود. در روش آبیاری بارانی با موتور آب ، نسبت به آبیاری غرقابی، آب کمتری مصرف میشود.
آبیاری بارانی مناسب چه مناطقی است؟
به طور کلی این نوع از آبیاری برای اکثر مناطق مناسب است. از این رو شما میتوانید در باغها، مزارع و زمینهای کوچک یا بزرگ از آن استفاده کنید. همچنین آبیاری بارانی با موتور آب برای همه نوع خاک، بجز خاک رس مناسب است، زیرا خاک رس نفوذپذیری خیلی کمی دارد و باعث هدر رفتن آب میشود. به همین دلیل است که این نوع آبیاری، بشدت کاربردی است و شما میتوانید برای آبیاری محصولات خود از آن استفاده کنید.
اجزای اصلی و فرعی آبیاری بارانی
سیستم آبیاری بارانی شامل تجهیزاتی است که بخشی از آنها اصلی و بخشی فرعی هستند. تجهیزات اصلی حتما باید در ساختار آبیاری بارانی موجود باشند. یکی از اجزای آبیاری بارانی، موتور آب است. این دستگاه باعث تامین انرژی میشود. لولههای اصلی و فرعی که آب را از موتور به خطور منتقل میکنند، جزء دیگر آبیاری بارانی محسوب میشوند.
تجهیزاتی که از جنس پلاستیک و آلومینیوم ساخته شدهاند و برای انتقال دادن آب از لولهها به آب پاش مورد استفاده قرار میگیرند. در این راستا آب پاشی موجود است که آب را به صورت قطرههای ریز پخش میکند. شیر فلکه که برای قطع و وصل جریان آب از آن استفاده میشود. از اجزای اساسی دیگر، فیلتر است که برای جلوگیری از ورود مواد جامد و آلودگیها به شبکه آبیاری بارانی با موتور آب استفاده میشود.
این تجهیزات به راحتی در بازارهای اقصی نقاط کشور قابل دسترسی است. روش دیگر خرید، سفارش آنلاین تجهیزات است. شما میتوانید از سایتهای معتبر همچون سایت حیاط قطره، تمامی تجهیزات مورد نظر خود را مشاهده و سفارش دهید. پس از سفارش مدت زمان ارسال به شما اطلاع داده میشود و شما صاحب این تجهیزات خواهید بود.
مزایای آبیاری بارانی
مزایای آبیاری بارانی بسیار است اما ما در اینجا اصلیترین آنها را شرح میدهیم. همانطور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم مهمترین مزایای آبیاری بارانی با موتور آب صرفه جویی در مصرف آب است. البته پخش یکنواخت آب در تمام نقاط مزرعه ویژگی مثبتی است که نمیتوان از آن چشم پوشی کرد. مزایای دیگر آن عبارتند از
- کاهش رفت آمد و افزایش راحتی کشاورزان
- افزایش بازده در تولید محصولات کشاورزی
- جلوگیری از فرسایش خاک
- مناسب برای مزارعی با تراکم بالا
- امکان استفاده در زمین های پر شیب
- بهبود رشد گیاه
- اندازه گیری مقدار آب مصرفی
- کاهش خسارات جانوری همچون آفت، شته و سایر جانورات
- بهبود تهویه خاک
معایب آبیاری بارانی
هر وسیله و روشی در این دنیا، در کنار مزایای خود، دارای معایبی نیز هست که نباید از آنها غافل بود. آبیاری بارانی هم از این قافله عقب نمانده و معایبی را داراست. هزینه بالای نصب و استفاده از این سازه از جمله اشکالات این دستگاه است. در ادامه سایر معایب این سیستم را ذکر میکنیم.
- هزینههای نصب دستگاه بارانی در مقایسه با سایر روشهای ابیاری، بالاست. همچنین برای جابجایی لولهها و آبپاشها به چند نفر احتیاج است.
- تجهیزات آبیاری بارانی نسبت به تغییرات جوی، حساس هستند. مثلا در شرایط وزش باد شدید، ممکن است از روند طبیعی خود خارج شوند و بازدهی کمتری داشته باشند.
- در مناطق بشدت گرم و خشک اصلا پیشنهاد نمیشود. دمای بالا باعث تبخیر آب خروجی میشود و بازده آبیاری را کاهش میدهد.
- در آبیاری بارانی احتمال مسدود شدن لولهها توسط ریزگرد یا رسوبات وجود دارد. بنابراین باید آبی استفاده شود که تمیز است و رسوب کمی داشته باشد. برای مقابله با این مشکل میتوانید از سیستم تصفیه آب یا فیلتر استفاده کنید.
- همانطور که گفتیم استفاده از روش آبیاربارانی با موتور آب ،در خاکهایی با نفوذپذیری کم، محدود است و بازده کمی دارد.
سخن پایانی
بر اساس بررسیهای انجام شده میتوان به این نتیجه رسید که سیستم آبیاری بارانی، یک سیستم هوشمند و جدید برای آبرسانی به گیاهان و محصولات کشاوزی یک مجموعه است. این سامانه به گونهای طراحی شده است که میتواند آب را به شکل قطرات ریز باران بر روی سطح مزرعه بپاشد. درواقع در این راهکار باران شبیه سازی میشود. استفاده از این امکان دارای مزایای بسیاری است. از جمله آنها میتوان به صرفهجویی در مصرف آب، افزایش بهرهوری و کاهش حضور نیروی انسانی اشاره کرد.