محاسبه مقدار مصرف آب در آبیاری قطره ای چگونه است؟

محاسبه مقدار مصرف آب در آبیاری قطره ای چگونه است؟
محاسبه مقدار مصرف آب در آبیاری قطره ای چگونه است؟

مصرف آب  در سیستم‌های آبیاری قطره ای به صورت کنترل شده و به صرفه است. میزان آب مصرفی در این روش نسبت به راهکارهای دیگر آبیاری زمین‌های کشاورزی بسیار کمتر است. به همین دلیل است که عمده فعالان این حوزه نسبت به نصب این سامانه اشتیاق نشان می‌دهند.

راندمان آبیاری در این سیستم حدود 90 درصد است، در حالی که بازده آبیاری در روش آبیاری بارانی به 70 درصد کاهش پیدا می‌کند. با این وجود می‌توان به این نتیجه رسید وقتی پوشش گیاهی و درختان با روش آبیاری قطره ای آبیاری می‌‌شوند، تنها 10 درصد از آب هدر می‌رود. این نکته را نیز در نظر داشته باشید که بازده آبیاری در سیستم‌های سنتی و غرقابی حدود 30 الی 35 درصد است. به همین دلیل است که بهره گیری از این شیوه از آبیاری دیگر رایج نیست.

علی رغم اینکه این سیستم دارای مزیت‌های بسیاری است آنطور باید از آن بهره‌گیری نمی‌شود. از جمله دلایل مهمی که باعث عدم استفاده از این روش می‌شود هزینه نصب بالای آن است. البته عدم آشنایی کشاورزان با این سیستم را نیز نمی‌توان  نادیده گرفت.

عوامل موثر بر میزان مصرف آب در آبیاری قطره‌ای
عوامل موثر بر میزان مصرف آب در آبیاری قطره‌ای

 

عوامل موثر بر میزان مصرف آب در آبیاری قطره‌ای

 

مقدار مصرف آب در سیستم آبیاری قطره ای به فاکتور‌های متفاوتی بستگی دارد. نوع گیاه، سن گیاه، نوع زمین و خاک، و شرایط آب و هوایی منطقه از جمله این فاکتورها هستند. مهم‌ترین عامل موثر بر میزان مصرف آب، نوع گیاهان و درختان آن منطقه است. غیر قابل انکار است که برخی درختان به میزان آب بیشتری نیاز دارند کشاورزان باید در زمان کاشت این موضوع  را در نظر بگیرند. بهتر است درختانی که به آبیاری بیشتر نیاز دارند را در یک قسمت جداگانه بکارید تا عملیات آبیاری آنها نیز راحت‌‌تر صورت بگیرد. به عنوان مثال درختانی مثل مرکبات به آبیاری بیشتری نیاز دارند و در مقابل تولید خرما و پسته به آب کمتری نیازمند است.

یکی دیگر پارامترهای اثر گذار بر میزان مصرف آب، جنس و بافت خاک است. خاک‌های رسی منافذ بیشتری دارند. در مقابل خاک‌های شنی دارای منافذ کمتری هستند. در نتیجه چگونگی نفوذ آب در خاک‌ شنی راحت‌تر است. به طور کلی هر یک از خاک های رسی و شنی معایب خاص خود را از نظر مصرف آب از سوی گیاه دارند، اما خاک لومی با دارا بودن بافت متوسط، بهترین حالت را برای انواع  گیاهان به وجود می‌آورد.

شرایط آب و هوایی از دیگر مواردی است که بر مقدار مصرف آب در آبیاری قطره‌ای تاثیر می‌گذارد.

زمین‌‌های مناطق گرم و خشک به علت کمبود بارش باران، خشک بودن زمین‌‌ها و تاثیر آب و هوای گرم بر روی سیستم، به مقدار آب بیشتری نیاز دارند. به همین سبب باید تعداد دفعات آبیاری در هفته را برای این نوع زمین‌ها بیشتر کرد. در مقابل زمین‌های مناطق مرطوب که از میزان بارش خوبی برخوردار هستند، به مقدار و تعداد دفعات آبیاری کمتری احتیاج دارند که باعث صرفه‌ جویی بیشتر می‌شود.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Picture of hayatghatreh

hayatghatreh

گروه مهندسی حیات قطره طلوع البرز دارای مجوز رسمی پیمانکاری روش های نوین آبیاری از معاونت آب و خاک و صنایع وزارت جهاد کشاورزی و سازمان نظام مهندسی کشاورزی مفتخر است با بهره گیری از کادر مجرب و اعضای هیات علمی دانشگاه با مدیریت آقای دکتر فیاض آقایاری با بیش از 15 سال تجربه در زمینه مشاوره، طراحی و اجرای سیستم های آبیاری تحت فشار قطره ای و بارانی در سراسر کشور از جمله در استان های البرز و تهران ارائه خدمات نماید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Search

جدول محتوا

نوشته های تازه

پیمایش به بالا
جهت مشاوره تماس بگیرید.